راهنمای نوشتن انگیزه نامه SOP

برگرفته از سخنرانی پروفسور Hower دانشگاه  Cornell

 

چگونه یک انگیزه نامه ی حرفه ای بنویسیم؟

نوشتن یک بیانیه ی شخصی یا همان personal statement مورد قبول و حرفه ای، معمولا کاری دشوار و پراسترس است. بنابراین لازم است تا زمان کافی به آن اختصاص داده و با دقت بسیار زیادی شروع به نوشتن آن کنید. نگارش یک انگیزه نامه SOP خوب بدون شک وقت و انرژی زیادی از شما  خواهد گرفت، اما در نهایت چیزی را نوشته ­اید که به آن افتخار خواهید کرد.  این نامه قرار است اطلاعات مهمی را درباره شما بگوید و تصویری از شما و توانایی ها و مهارت هایتان در ذهن خواننده ایجاد کند. لذا پیشنهاد میکنم تا برای اولین قدم یک نمونه از آن را با فرض اینکه میخواهید از یک دانشگاه در امریکا پذیرش بگیرید، برای برای خودتان بنویسد.  حتی اگر شرایط همانطور که انتظارش را داشتید پیش نرفت، حداقل شما یک کار سخت را انجام دادید و یک انگیزه نامه ی رضایت بخش نوشته­ اید.

 

اهمیت انگیزه نامه SOP برای پذیرش دانشگاه

انگیزه نامه یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین بخش های فرآیند پذیرش می باشد. البتهSOP تا حد زیادی بستگی به نمرات شما دارد.  مثلا ممکن است این نامه برای فردی که نمرات بالایی دارد در مقایسه با فردی که نمراتش پایین­ تر است، چندان مهم نباشد. با این حال، فردی با نمرات بالا می تواند شانس پذیرش خود را با یک انگیزه نامه بد پایین بیاورد.

 

چه اطلاعاتی را در انگیزه نامه SOP  بیاوریم؟

هرگز تلاش نکنید که حدس بزنید آن­ها به دنبال چه اطلاعاتی از شما هستند!  زیرا شما قادر نیستید که ذهن یک مرد 50 ساله­ی آمریکایی را که 10 هزار مایل از شما فاصله دارد و ممکن است روز خود را با  سردرد شروع کرده باشد یا در راه رسیدن به دفتر سگ پایش را گاز گرفته باشد، بخوانید. ما در این مقاله یک سری اطلاعات کلی از مواردی که مورد توجه همه­ ی کارشناسان پذیرش باشد و باید در انگیزه نامه SOP بیاورید را برای شما بطور خلاصه بیان می کنیم:

 

یک تصویر کلی از شخصیت شما

پیشنهاد میکنم بجای بیان عینی واقعیت آن موضوع را تصویرسازی کنید. به عنوان مثال، نگویید: "من آدم باهوشی هستم." آن را نشان دهید. یا مثلا نگویید"من پرانرژی­ام" در عوض این واقعیت را با بیان مثال از اینکه هرروز بعد از مدرسه 6 ساعت کار می کنید و بعد آن هنوز زمان کافی برای بازی والیبال دارید، اثبات کنید.

 

پیشینه تحصیلی، حرفه ای و شغلی

در انگیزه نامه SOP بهتر است بیشتر راجع به فعالیت های حرفه­ای و تحصیلی بعد از دوران مدرسه صحبت کنید تا اینکه از دوران دبیرستان و فعالیت­ های مدرسه­ ای بگویید. تنها زمانی راجع به دوران مدرسه خود صحبت کنید که دستاورد خاص و درخشانی برای ارائه داشته باشید.

 

تداوم

کارشناسان پذیرش عموما به دنبال تداوم در کارهای شما هستند. که چه کارهایی انجام داده ­اید یا چه کارهایی را می خواهید در آینده­ای نزدیک یا دور انجام دهید. تنها نیاز است که این فعالیت­ ها را به یکدیگر مرتبط کنید و در انگیزه نامه ی خود بیاورید.

 

انگیزه و تعهد

در SOP  بجای اینکه فقط بگویید: "من متعهد هستم". راهی برای استنباط این موضوع پیدا کنید تا نشان دهید که به رشته و شغل خود بسیار متعهد و با انگیزه هستید.

 

مهارت های ارتباطی

لحن نگارش و مهارت نوشتاری شما در نوشتن انگیزه نامه بسیار مورد توجه قرار خواهد گرفت و این که که چه روشی را برای معرفی شخصیت خود انتخاب کرده و به کار گرفته اید.

 

*با اینکه این پنج مورد بسیار کلی هستند اما جا انداختن هر کدام از آنها باعث کم شدن شانس شما برای گرفتن پذیرش خواهد شد.

 

بایدها و نبایدها در نگارش انگیزه نامه SOP

باید زمان کافی اختصاص دهید

نیاز است که برای نوشتن نامه حدودا یک ماه وقت بگذارید تا زمان کافی برای مرور و جمع بندی افکار و اطلاعاتتان داشته باشید.

 

باید سوال­ها را با دقت بخوانید

از زیاده گویی بپرهیزید و صرفا به همان سوال مشخصی که از شما پرسیده می ­شود پاسخ دهید. اگر از شما پرسیده شد چرا به دانشگاه وکالت می ­روید، شما موظف به پاسخ دادن به همین سوال هستید. نه بیشتر، نه کمتر.

 

انگیزه نامه را به همان اندازه­ ای که از شما خواسته شده بنویسید

اگر از شما خواسته شده که انگیزه نامه در حدود 200 کلمه باشد، بهتر است بین 190 تا 200 کلمه مطالب خود را ارائه دهید و نه 1000 یا 50 کلمه.

 

برای هر دانشگاه به صورت جداگانه بنویسید.

گرچه شما ملزم به نوشتن نامه­ ی جدا برای هر دانشگاه نیستید و نیازی نیست که کلمه به کلمه­ ی نامه برای هر دانشگاه متفاوت باشد، اما نکته­ ی قابل توجه اینجاست که هر دانشگاه به دنبال این است که حس کند شما دقیقا متقاضی همان رشته و دانشگاه مشخص هستید و انگیزه­ ی کافی را برای تحصیل در این دوره­ ی مشخص دارید.

 

تا حد امکان درباره­ ی دانشگاه مد نظر خود تحقیق کنید

از مقاله ­ها و سایت­ های معتبر کمک بگیرید تا اطلاعات جامع و درستی را بدست آورید. حتی میتوانید از افرادی که در دانشگاه مد نظر شما مشغول به تحصیل هستند پرس و جو کنید و به شناخت کافی برسید.

 

ویژگی ­های مثبت خود را برجسته کنید

اگر از نمرات بالایی برخوردار هستید مطمئن شوید که کارشناسان پذیرش با خواندن انگیزه نامه ی شما این موضوع را خواهند دانست. به آنها اطمینان دهید که شما  همزمان با تحصیل در دانشگاه توانایی کار در یک شغل تمام وقت را نیز دارید و یا اینکه شما می توانید رهبری یک تیم را بخوبی به عهده بگیرید.

 

دستاورد­های خود در رشته ­ی تحصیلیتان را برجسته کنید

اطلاعاتی که درباره­ ی فعالیت­های شاخص خود ارائه میدهید باید مربوط به رشته­ شما باشد. برای مثال اگر شما متقاضی پزشکی هستید نیازی به بیان اینکه در رشته­ی شعر برنده جایزه شده­اید نیست. بنابر این تلاش کنید تا این قسمت را با اطلاعات مرتبط­تری پر کنید.

 

سابقه ­ی کاری و یا فعالیت­ های داوطلبانه­ ی خود را که مرتبط با رشته­ شما باشد را ذکر کنید.

به عنوان مثال اگر خواستار تحصیل در حوزه کسب و کار هستید، ممکن است فکر کنید اهمیتی ندارد که در گذشته بازیکن تیم بسکتبال بوده ­اید. اما شما در این موقعیت ویژگی­ های رهبری، مهارت ­های تحمل شکست و مدیریت گروه را آموخته­ اید. این مهارت گفتار و نوشتار شماست که بتوانید سوابق خود را مرتبط با رشته­ی تحصیلی خود نشان دهید.

 

در درخواست خود صریح و محکم باشید

قاطعانه صحبت کنید و  از لحن بلا تکلیف و مردد دوری کنید. مثلا هرگز نگویید "امیدوارم بتوانم این کار را انجام دهم". بجای آن بگویید "من برنامه ریزی کافی را برای انجام این کار دارم"، "من میخواهم این کار را انجام دهم".

 

تلاش نکنید که ذهن کارشناس پذیرش را بخوانید

نیازی نیست که بگویید "من همیشه دوست داشتم این رشته را در این دانشگاه بخوانم، زیرا این دانشگاه بهترین دانشگاهی است که من میشناسم." که قطعا اینطور نیست و حتی اگر هم باشد، باعث میشود لحن شما چاپلوسانه بنظر بیاید.

 

دروغ گو نباشید

اساتید دانشگاه و اعضای هیئت علمی به راحتی می­توانند صحت صحبت­های شمارا از صد فرسخی تشخیص دهند. بنابر این در وهله­ی اول صداقت شما به نفع خودتان است.

 

بزرگ­نمایی نکنید

از فخر فروشی بپرهیزید و هرگز نگویید من بهترین مدرس شهر بودم. در عین حال تواضع بیش از حد هم خوب نیست. پس حتما حد متوسطی را در تعریف کردن از خودتان رعایت کنید.

 

از تکرار مکررات پرهیز کنید!

به عنوان مثال، شما عنوان رشته ی خود را در فرم تقاضا آورده اید و دیگر نیازی به تکرار جمله ی " رشته ی من فیزیک است" نمی باشد. در عوض میتوانید جملاتی از قبیل

 " مطالعه ی فیزیک مرا قادر ساخت تا ..." 

 "همزمان با گذراندن رشته ی فیزیک در دوره های X هم شرکت کرده ام." را بکار ببرید. همچنین ذکر نام یا دروس دوران مدرسه جلوه ی خیلی جالبی ندارد مگر اینکه  دستاورد خاص و درخشانی از آن دوره تاثیر مستقیم در انتخاب های بعدی تحصیل و زندگی حرفه ای شما داشته است.

 

نکات نگارشی SOP

ساده بنویسید! ساده و روان بودن بهتر از این است که از کلمات زیبا اما پیچیده استفاده کنید.

صریح باشید!  در واقع باید به روشی منطقی جملات خود را بیان کنید. نیازی نیست برای هر اسم چندین صفت پیچیده بکار ببرید. سعی کنید همزمان با خلاق بودن در ساختن جملات منطق و صراحت بیان  را هم در نظر بگیرید.

وضوح بیان داشته باشید! خود را به دور از هر گونه ابهام توصیف کنید. مثلا نگویید من جزء دانش آموزان خوب بوده ام. بگویید من رتبه ی سوم را در بین دانش آموزان برتر داشته ام. یا این که نگویید من به شعر علاقه دارم. بگویید من اشعار شکسپیر را مطالعه کرده ام.

 

نگارش SOP

مرحله ی 1: آماده سازی نکات اصلی و مهم

این مرحله مهمترین بخش از نوشتن نامه میباشد. بدون شک شما با هجومی از موضوعات روبرو هستید که میخواهید آن ها را در متن خود بگنجانید. کافیست زمان کافی برای این کار اختصاص دهید و در ابتدا لیستی از عناوین مواردی را که مایل هستید در متن شما باشند تهیه کنید. برای مثال:

کسب مقام در مسابقات تنیس

کسب رتبه در مسابقات شعر

کسب نمره ی برتر در فیزیک

داشتن شغل در یک موسسه

گذراندن دوره زبان

 

تعدادی سوال آماده کرده و پاسخ آنها را تا حد امکان با جزئیات برای خود بنویسید. برای مثال:

چه  توانمندی هایی در خود دیده اید و چه مهارت هایی تاکنون کسب کرده اید که خود را برای ادامه ی تحصیل در این زمینه مناسب میدانید؟

این مهارت را چگونه کسب کرده اید؟ گذراندن دوره های حرفه ای؟ مطالعه؟ ...

تجربیات کاری شما چگونه به رشد شخصیت شما کمک کرده است؟

اگر تجربه ی شغلی خاصی نداشته اید اصلا نگران نباشید. شما میتوانید حتی اگر تجربه ی مددکار اجتماعی یا آموزش بدون دریافت حقوق را داشته اید صادقانه بیان کنید.

اهداف شغلی شما در این زمینه چیست؟

بدیهی است که یک دانش آموز در سن شما  هنوز آنچنان با تجربه و پخته نیست که به طور کامل چشم اندازی از  اهداف کاری خود داشته باشد. نگران نباشید و صادقانه هر آنچه را که بنظر شما هدف شما است به دور از بزرگنمایی و غلو بیان کنید.

 

دلیل فاصله ی ایجاد شده  بین سال های تحصیلات شما چیست؟

برای مثال اگر مجبور بوده اید یک سال از تحصیل خود انصراف داده و از پدر مریضتان مراقبت کنید، شما باید صادقانه این دلیل را در متن خود آورده و به هیچ عنوان نیاز نیست دنبال دلایل خاص باشید. دانشگاه فقط میخواهد بداند دلیل این فاصله چیست و مثلا برایش مشخص شود که چرا نمرات شما نسبت به قبل افت داشته است.

 

آیا مشکل خاص و موانعی در زندگی خود داشته اید؟ چگونه بر آنها غلبه کرده اید؟

ممکن است شما در طول زندگی خود مشکلات مالی، خانوادگی یا  بیماری را پشت سر گذاشته باشید. حتما توضیح دهید که چگونه بر این مشکلات فائق آمدید. این باعث میشود  که  خواننده ی متن شخصیت قوی و با انگیزه ی شما را بیشتر بشناسد.

 

چه خصوصیات شخصیتی بارزی دارید که باعث میشود چشم اندازی موفق در این رشته داشته باشید؟

حتما باید برای بیان یک ویژگی شخصیتی شواهد و دلایل کافی داشته باشید.  اگر میگویید سخت کوش هستید باید شواهدی مبنی بر این ویژگی ذکر کنید. مثلا این که شما همزمان با درس خواندن برای امرار معاش خانواده کار هم کرده اید.

 

چه مهارت های رفتاری خاصی دارید؟

در این مورد میتوانید از دوستان و اطرافیان خود سوال کنید.  مثلا اینکه شما فردی با روابط عمومی بالا هستید، در کار گروهی بسیار کارآمد هستید، ایده پرداز خوبی هستید و یا  شخصیت مدیریتی و رهبری خوبی دارید.

 

قانع کننده ترین دلیلی که فکر می کنید کمیته ی تصمیم گیری باید به شما پذیرش بدهد چیست؟

اگر در رزومه ی شما یک برتری خیلی خاص و درخشان وجود دارد که بیشتر از هر چیز دیگیری بیانگر صلاحیت شما برای پذیرش  میباشد حتما آن را با جزئیات در متن خود بیاورید.

چه عواملی در زندگی شما بیشتر تاثیرگذار بوده است و باعث شکل گیری دیدگاه ها و انتخاب های شغلی آینده شما شده است؟

 

 

مرحله  ی 2:  نوشتن متن

بهتر است ابتدا چند طرح کلی تهیه و سپس از بین آنها بهترین را انتخاب کنید.  توجه کنید که یک متن شامل سه بخش مقدمه، بدنه ی متن و نتیجه گیری می باشد. مطالب خود را به طور صحیح در این سه بخش جایگذاری کنید و ترتیب آوردن مطالبتان به گونه ای باشد که تمامی موارد شما را با جزئیات و به طور پیوسته بیان کند.

حال شما آماده ی نوشتن هستید. متن خود را در برگه ی خط دار، از یک طرف و با فاصله ی بین خطوط مناسب بنویسید. ممکن است نوشتن این نامه برای اولین بار برای شما خیلی سخت باشد. نگران نباشید و هنگام  نوشتن ویرایش نکنید چون این فعلا اولین پیشنویس شما است.

 

 

 

مرحله ی 3:  ویرایش و تجدید نظر

ویرایش نهایی را بعد از گذشت یک یا دو روز انجام دهید. با یک خودکار قرمز شروع کنید به ویرایش با دقت  کلمه به کلمه. کلمات و جملات را با دقت مرور کنید و هر جا  نیاز است جملات یا کلمات جدید جایگزین کنید و سپس پیش نویس دوم خود را بنویسید.

برای پاراگراف اول (مقدمه) زمان کافی اختصاص دهید و مطمئن شوید که فوق العاده و تاثیرگذار شده است. البته از اضافه کردن کلمات و صفات تزئینی بپرهیزید!  بدون شک در اولین پیشنویس به این هدف دست پیدا نخواهید کرد. ولی حتما بعد از چند بار ویرایش یک مقدمه ی عالی خواهید داشت.

همچنین به پاراگراف آخر نیز بسیار توجه کنید و برای آن وقت بگذارید. نتیجه گیری متن شما میتواند در ذهنیت نهایی خواننده از شما تاثیر شگرفی داشته باشد. این پاراگراف نیاز نیست خیلی طولانی باشد و میتواند حتی یک خط اما بسیار مفید باشد. 

صریح و واضح و در عین حال با جزئیات کافی بنویسید. در نوشتن متن عجله نکنید و زمان کافی برای آن اختصاص دهید. در انتها میتوانید از دیگران هم در مورد متن خود نظرخواهی کنید. از کسانی کمک بخواهید که مطمئن هستید نظرشان را به دور از هر گونه هدف و جهت گیری و صادقانه و منتقدانه بیان میکنند.

زمانی که مطمئن شدید متن شما کامل و آماده است مانند یک روزنامه نگار حرفه ای در نیویورک تایمز مقاله ی خود را کلمه به کلمه ویرایش نهایی کنید . یادتان باشد که در یک نامه هم محتوی و هم سبک نگارش بسیار مهم است.